Un preot din Sibiu vrea să transforme o șură veche într-un spațiu cultural

Comunitatea din Gușterița nu este străină de dăruirea cu care preotul Alexandru Ioniță organizează activități pentru tinerii din zonă și încearcă să le ofere un viitor mai bun. Prin intermediul asociației Dia.Logos, găsește modalități prin care să țină comunitatea unită și, mai ales, să le demonstreze tinerilor că există și o altă viață în afară de cea despre care învață acasă – de multe ori una fără posibilități, educație sau chiar părinți care să-i îndrăgească. De această dată, preotul încearcă să creeze un spațiu cultural pentru tinerii din comunitate, indiferent de etnia lor, iar pentru ca acest lucru să fie posibil, a ales o șură veche de 100 de ani pe care o va moderniza.

Asociația Dia.Logos și Asociația Dono lucrează în această perioadă la crearea unui centru educațional, cultural și social pentru copiii din comunitatea Gușterița, prin transformarea șurii din curtea Parohiei Gușterița într-un „mic Palatul Copiilor”.

„Nu există nicio instituție în cartierul acela cu peste o mie de familii. Nu au un leagăn, un loc în care să facă o activitate. Nu au posibilități copiii și trebuie să meargă peste Podul Gării ca să poată să facă ceva interactiv, orice. Acest mic Palat al Copiilor va fi un spațiu cu activități multiple de muzică, pictură, dans, film și o bună parte din clădire e prevăzută pentru domeniul social. Mulți copii nu au condiții acasă și într-un sfert de șură sunt două băi mari și un holișor, un loc în care copiii și oamenii în vârstă să se spele să își spele hainele și chiar să primească ceva haine dacă au nevoie. Totul gratuit”, spune preotul Alexandru Ioniță.

Lucrările avansează vertiginos, însă este nevoie de forță de muncă, materiale de construcție și bani. „Oamenii pot dona către asociația noastră impozitul pe venit sau putem face contracte de sponsorizări. Avem însă nevoie și de materiale de construcții și de voluntari care să pună umărul la modernizarea acestui spațiu, atât de necesar comunității din Gușterița. Sunt mulți tineri care au nevoie de îndrumare, au nevoie să vadă că viața este și altfel decât așa cum este la ei acasă, că pot mai mult și că beneficiază de ajutor dacă au nevoie.”

„Proiectul acesta încearcă să adune oamenii”

Preotul explică faptul că acest proiect are menirea de a atrage oamenii. „Nu aveam nici pentru parohii o sală până acum. Așadar, duminica dacă vrem să rămânem împreună la o masă, o parte, sau să organizăm ziua cuiva din comunitate, nu există o sală mai mare în care să se desfășoare ceva frumos. În jurul clădirii sunt 3000 metri pătrați, putem să facem un loc de joacă, va fi un loc în care se pot desfășura multe feluri de activități. Fete de 14-15 ani vor avea ocazia să vadă că se poate trăi și fără să facă copii de mici și să se mărite. Aici mulți copii sunt ținuți în case, mai ales în această perioadă, rămân fără mâncare, ce să mai zic de lipsa de internet, computere. Proiectul acesta încearcă să adune oamenii, să unească și mai mult această comunitate și oamenii să se ajute între ei”, spune pr. Alexandru Ioniță.

Șura Culturală va fi formată la parter dintr-o sală multifuncțională pentru cursuri gratuite de muzică, teatru, limbi străine, ateliere creative, vizionări de filme educaționale, iar la mansardă va fi un spațiu dedicat organizării de ateliere gratuite de pictură și lucru manual pentru copiii cartierului, lipsiți de astfel de oportunități. Părintele Ioniță Alexandru, unul dintre cei doi preoți parohi ai Parohiei Ortodoxe Gușterița, a început în 2019 consolidarea clădirii existente a șurii, prin forțe proprii.

Dacă doriți să contribuiți în vreun fel la acest proiect, puteți face acest lucru fie donând bani, fie prin voluntariat sau materiale de construcții. Mai multe detalii veți găsi și pe pagina de Facebook a proiectului.

Asociatia DIA.LOGOS

CIF: 35724057

Cont în LEI: RO51BTRLRONCRT0332170001

Banca Transilvania

Articol apărut in turnulsfatului.ro

https://www.turnulsfatului.ro/2020/05/14/un-preot-din-sibiu-vrea-sa-transforme-o-sura-veche-intr-un-spatiu-cultural-172578